För att ladda hem filen så måste du logga in

Har du inget konto? Klicka här för att ansöka om loginuppgifter.

Fyll i nedan och klicka skicka för att prenumerera på vårt nyhetsbrev!


En skruv lös?

Ta det inte personligt. Det handlar om vikten av regelbundet underhåll och handlar mer om muttrar än skruvar.

- När det gäller underhåll av bankar är det framför allt två saker vi tycker är viktiga, säger Mikael Deemus på ExTes Tekniska Support.

- Infästningen av stakarna i bankestommen sker ju med hjälp av kilar. Med de påfrestningar som blir på bankarna vid lastning och på dåliga vägar är det viktigt att kontrollera och vid behov efterdra kilarna. Börjar det glappa nöts materialet ut och i värsta fall så blir det dyra reparationer. Det är med andra ord värt de få minuter det tar att gå runt ekipaget och kolla kilarna.

- Den som har skjutbara bankar med friktionsfästen ska kolla att man har rätt förspänning på underbygeln. Vartefter glidplasten slits behöver underbygeln justeras. Vicka på banken för att upptäcka eventuellt glapp. Dra åt undre muttrar vid behov.

- Virkestransporter är en tuff miljö för all utrustning på ekipagen. Med regelbundna kontroller ökar man livslängden på utrustningen och framför allt slipper man onödiga kostnader för stillestånd och byte av delar, konstaterar Mikael Deemus.

Vår marknadsorganisation